De regeringscoalitie in Portugal kijkt serieus naar het behoud van de huidige regering. Portugese politici zijn geschrokken van de snel oplopende rente en de onrust op financiële markten over een nieuwe eurocrisis.

De onrust in de Portugese regeringscoalitie lokte woensdag een felle reactie uit op financiële markten. De marktrente op tienjarige Portugese staatsobligaties steeg naar 7,3 procent, een onhoudbaar niveau als Portugal zichzelf tegen dergelijke tarieven moet financieren.

Direct gevaar is er niet want Portugal kan zich tot 2014 nog financieren met een noodpakket van het IMF en de Europese Unie. Maar de hogere marktrente op eerder uitgegeven staatsleningen toont wel dat beleggers er niet gerust op zijn dat Portugal vanaf volgend jaar weer op eigen benen kan staan.

Portugal bezuinigingsmoe

De Portugese regering heeft zich tot nog toe tamelijk strikt gehouden aan harde bezuinigingseisen die verbonden zijn aan het internationale steunpakket. De economie blijft echter zwak  met een verwachte krimp van 2,3 procent dit jaar en het binnenlandse verzet tegen hogere belastingen en snoeien in de uitgaven neemt toe.

Begin deze week escaleerde de  politieke crisis toen de leider van coalitiepartner CDS, Paulo Portas, aangaf dat hij uit het kabinet zou stappen. Premier Pedro Passos Coelho kondigde dinsdag aan dat het kabinet zou doorgaan, maar onzeker was of hij de noodzakelijke steun van de CDS zou houden.

Woensdagavond gaven politici van de CDS aan dat ze zouden onderhandelen over voortzetting van de coalitie, aldus zakenkrant the Wall Street Journal.

De bezuinigingsmoeheid die in Portugal tot spanningen leidt, heeft mogelijk ook gevolgen voor andere zwakke eurolanden, als de perspectieven op economische groei niet verbeteren. Beleggers houden daarom scherp in de gaten of de Portugese crisis gevolgen heeft voor de stemming in Spanje, Italië en Griekenland.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl